Interjú Kalmár Ákos kétszeres Ifjúsági Európa bajnokkal

A vizes sportok egyik nagyhatalma Magyarország. A jelző igaznak bizonyul, hosszú ideje az úszásban is, a világnak számolnia kell ezzel a kis országgal és remek úszóival. Szerencsére az utánpótlás is biztosítva van olyan remek úszók által mint: Kalmár Ákos, Milák Kristóf, Rasovszky Kristóf, Késely Ajna, Gyurinovics Fanni, Berecz Blanka és a névsor még hosszú szerencsére. Most Kalmár Ákossal beszélgetett szerzőnk, Flórián Gabriella.

1
5005
Kalmár Ákos Ifjúsági Európa bajnok (Az úszócsapat az eddigi legjobb eredményt elérve térhetett haza)
Kalmár Ákos Ifjúsági Európa bajnok (Az úszócsapat az eddigi legjobb eredményt elérve térhetett haza)

[sc name=”kiemeles1o”]Immár a háromszoros Európa bajnok Kalmár Ákos, aki nemrég érkezett haza a Finn fővárosból, két aranyéremmel a zsebében.[sc name=”kiemeles1z”]

[su_dropcap]A[/su_dropcap]nnak apropóján beszélgetek Ákossal, hogy most lett vége az ifjúsági Európa – bajnokságnak Helsinkiben, melyen fantasztikus eredményeket ért el.

F. G.: – Európa bajnok vagy 1500 és 800 méteren is, gratulálok az aranyérmekhez. Még friss az élmény de hogyan vélekedsz erről a versenyről, ezt vártad magadtól, ezt tűzted ki célul?  Vagy bármilyen éremmel is elégedett lettél volna?

K. Á.: – A cél az volt, hogy a két hosszabb távom megnyerjem. Aranyat akartam szerezni mindkét számban, hiszen az európai ranglistán első időm volt ezeken.

F. G.: – Most a 400 méter gyors nem lett a dobogós számod, a másik kettőre fókuszáltál, mert itt voltál esélyesebb a versenyzőtársakat nézve?

K. Á.: – Szerettem volna 400-on is jól úszni, de már a felkészülésnél is látszott, hogy idén nem lesz meg az a gyorsaságom, mint tavaly, és ami kell a 400-hoz.

F. G.: – Tavaly az izraeli Netanyában (Netánja) pont a 400 méter gyorson voltál aranyérmes, a másik két számban ezüstöt nyertél. Most ez a mezőny ennyivel erősebb volt, vagy cserélődtek az idei indulók?

K. Á.: – A mezőny nem volt erősebb, én voltam lassabb. Milák Kristóf egy tizeddel nyert jobb idővel, mint én tavaly. Ez mutatja, hogy a kb. ugyanazon a szinten van a mezőny.

Kalmár Ákos Ifjúsági Európa bajnok (Az úszócsapat az eddigi legjobb eredményt elérve térhetett haza)

F. G.: – Semmiképpen nem vagyunk elégedetlenek főleg, hogy eddig minden érmed arany és ezüst 5-4 arányban. (3 arany, 2 ezüst az Európa bajnokságokról, 1 arany és 2 ezüst a magyar bajnokságokról, 1 arany a rövidpályás magyar bajnokságról). Melyik a legértékesebb közülük, gondolok itt arra, melyik mögött van a legtöbb felkészülés, és melyik mögött van a legszebb élményed?

K. Á.: – Tavaly nagyon jó volt fiatalabbként nyerni, de idén is jókat versenyeztem, főleg 800-on, ahol az első felében azért megszorongattak az ellenfelek.

F. G.: Nem sokat tudunk rólad, szóval hagy kérdezzem meg, mióta úszol, és hogyan lettél úszó? Magad választottad, vagy valamelyik szülő ötlete alapján kezdted el ezt a sportot? Á.: – Nyolcévesen kezdtem úszni, amikor néztem a 2008 -as pekingi Olimpiát.

F. G.: – Ki a legnagyobb támaszod a családban? Milyen sűrűn tudnak a családtagok elkísérni egy-egy versenyre?

K. Á.: – Mindenki támogat a családban, egyként állnak mögöttem, de nem sokat tudnak járni a versenyeimre.

F. G.: – Van-e példaképed, és ha igen, akkor miért pont ő?

K. Á.: – Jó barátomat, Rasovszky Kristófot mondanám. Szeretek vele edzeni, versenyezni. Nagyon sikeres úszó a nyíltvízi szakágban.

F. G.: Neked vannak bizonyos rituáléid versenyekkor, amelyeket mindig betartasz?K. Á.: – A bemelegítés menetét szigorúan be kell tartani.

G.: – Nagyobb versenyeken, milyen dolog tud kikapcsolódást nyújtani és kicsit oldani a feszültséget, a stresszt?

K. Á.: – Beszélgetek a barátaimmal, zenét hallgatok.

F. G.: – Az edződ Pass Ferenc őt se hagyjuk ki, mert neki is nagy szerepe van ebben a sikerben. Az elejétől fogva ő az edződ, vagy esetleg később kerültél hozzá?

K. Á.: – Voltak más nevelő edzőim is, de már régóta nála úszom.

Kalmár Ákos Ifjúsági Európa bajnok (Az úszócsapat az eddigi legjobb eredményt elérve térhetett haza)

F. G.: – Most kis pihenő jön, vagy folyamatosan készültök a következő versenyre?

K. Á.: – A héten kaptam pihenőt, aztán megint elkezdődik a felkészülés.

F. G.: – Azt tudom, hogy most 12 arany, 2 ezüst és 5 bronz lett a magyar csapat éremeredménye, minden idők egyik legjobbja. 

[sc name=”kiemeles1o”]Azt hiszem felejthetetlen élményekkel gazdagodtok ilyenkor, és ezek olyan pluszt adnak a hétköznapokban, hogy érdemes legyen minden edzést keményen vinni, mert az eredmény sem marad el.[sc name=”kiemeles1z”]

F. G.: Mindenki drukkol és szurkol csapaton belül a másiknak. Ezen a versenyen melyik úszószám volt a legizgalmasabb számodra, miközben szurkoltál egy úszótársadnak?

K. Á.: – Milák Kristóf 100 méteres pillangóját mondanám.

F. G.: Most, hogy az iskolában is lezárult egy életszakasz, hol fogsz tovább tanulni? Amennyiben más városban, az edzések és a felkeszülések miatt Bajára fogsz visszajárni, vagy új korszak nyílik az úszás és felkészülés területén is?

K. Á.: – Úgy néz ki egy évet maradok itthon, utána pedig szeretnék kimenni Amerikába, hogy ott tanuljak, és ott ússzak tovább.

G.: – Végezetül, mit üzennél azoknak a kis úszópalántáknak, akik még csak most kezdenek el versenyezni? Mi a legfontosabb ahhoz, hogy dobogóra állhassanak egy napon?

K. Á.: – Azt, hogy szeressék, amit csinálnak.

[sc name=”kiemeles1o”]Gratulálok és további hasonló sikereket és kitartást kívánok elsősorban neked, és minden úszónak![sc name=”kiemeles1z”]

Kalmár Ákos Ifjúsági Európa bajnok (Az úszócsapat az eddigi legjobb eredményt elérve térhetett haza)

MAGYAR ÉREMSZERZŐK A JUNIOR EURÓPA – BAJNOKSÁGON 12-2-5:

 

Arany (12 db):  Késely Ajna (400 m gyors, 800 m gyors, 1500 m gyors, 400 m vegyes, 4×200 m gyorsváltó)

Milák Kristóf (200 m gyors, 400 m gyors, 100 m pillangó, 200 m pillangó)

Kalmár Ákos (800 m gyors, 1500 m gyors)

Berecz Blanka (200 m pillangó, 4×200 m gyorsváltó)

Fábián Fanni (4×200 m gyorsváltó)

Barócsai Petra (4×200 m gyorsváltó)

Gyurinovics Fanni (4×200 m gyorsváltó)

Ezüst (2 db): Késely Ajna (200 m gyors), Ilyés Laura (200 m hát)

Bronz (5db): Késely Ajna (200 m vegyes, 4×100 m mix gyorsváltó), Barócsai Petra (100 m pillangó, 4×100 m mix gyorsváltó), Horváth Lili (400 m vegyes), Hatházi Dóra (100 m pillangó) Milák Kristóf (4×100 m mix gyorsváltó), Hímer Krisztofer (4×100 m mix gyorsváltó), Gyurinovics Fanni (4×100 m mix gyorsváltó), Zombori Gábor (4x100m mix gyorsváltó)

A pillanatképeket köszönjük szépen Pass Ferenc edzőnek.

// Pass Ferenc : “-azon magyar edzők közé tartozik, akiknek korábbi és jelenlegi sportolói között többszörös olimpiai bajnokok és paralimpiai aranyérmesek találhatóak. A Bajai Spartacus VSC úszószakosztályának vezetőedzője Hosszú Katinka egyik nevelőedzője, továbbá Vereczkei Zsolt háromszoros paralimpiai bajnok is neki köszönheti sikereit.” – hir24//

Advertisement

1 hozzászólás

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here