De akkor honnan szerzed a fehérjét?

Ha valaki csak most ismerkedik a növényi alapú életmóddal, talán abban a tévhitben él, hogy egyoldalú, nemcsak unalmas, de tápanyagokban hiányos étrend is. A teljesség igénye nélkül a leggyakoribb kérdéseket veszi sorra írásában Tisóczki Aliz.

0
1230

[sc name = “kiemeles1o”]Növényevő állatokat fogyasztunk az állati fehérjéért.[sc name = “kiemeles1z”]

[su_dropcap]É[/su_dropcap]rdekes ugye? Vajon jól tesszük?

Ami köztudott, hogy az állatokból elkészített ételek a legismertebb fehérje források, de vizsgáljuk meg ezt az állítást egy lépéssel közelebbről.

Az állati alapú fehérjeforrások és számos megelőzhető betegség között ismert, és jól dokumentált az összefüggés. Ilyen a magas vérnyomás, a II-es típusú cukorbetegség, a magas koleszterinszint, a rák, a szívkoszorúér betegség, a stroke és egy sor autoimmun betegséget. A tehéntej fogyasztást pedig összefüggésbe hozták, az I-es típusú, fiatal korban kezdődő cukorbetegség kialakulásával.

[sc name = “kiemeles1o”]Sok rekordtartó vegán atléta és testépítő bizonyítja, hogy nem csak túlélni vagyunk képesek, hanem a növényi alapú étrend optimális növelésével, a fizikai csúcsteljesítményhez szükséges fehérje és más tápanyag is bevihető a szervezetbe.[sc name = “kiemeles1z”]

A modern életmód emberei, (még a vegetáriánusok is, akik tartózkodnak a húsevéstől, de tejet és/vagy tojást fogyasztanak) általában több fehérjét esznek, mint amit képesek feldolgozni. A túlzott mértékű állati fehérjebevitel pedig mérgező a testünk számára.

A máj korlátozottan képes a felesleges nitrogént húgysavvá alakítani, és a vér savassá válik. Ez nagy mennyiségű vízvesztést (kiszáradást), izomtömeg és kalciumvesztést okoz.

A fehérjedús növényi táplálékok pedig, a tempe, főtt szójabab, szejtán, lencse, babpüré, a csicseriborsó (például a belőle készült hummusz) az avokádó, tofu, a gabonafélék, a quinoa, a borsó, zabpehely, mogyoróvaj, mandula, napraforgómag, teljes kiőrlésű kenyér, szójatej, spenót, brokkoli, kelkáposzta stb…

Kollagénnel olajozzuk az ízületeinket, és a kollagénre esküsznek a szépségiparban is, jót tesz a gyomornak, bélrendszernek. Vagyis fontos az életünkben. De mégis honnan szerezhetjük be, vagy szükségünk van- e külső forrásra.

Mivel a kollagén elsődlegesen állatok különböző részeiből származik, így nehézfémeket tartalmazhat. Az állati csontok és bőrök olyan veszélyes fémek forrásai lehetnek, mint amilyen például az ólom.

A növényi alapú életmódban erre is megkapjuk a választ és a segítséget. Nem csak az állatok szervezete, de a miénk is állít elő kollagént. Ezt tudjuk stimulálni C – vitaminban és cinkben gazdag táplálkozással. Mégis mivel együk magunkat széppé?

[sc name = “kiemeles1o”]A C – vitamintartalmú zöldségeket, gyümölcsöket nem kell bemutatni, ott a citrom, narancs, fekete szeder, kiwi, paprika és még sorolhatnám.[sc name = “kiemeles1z”]

 Cinket találunk a brokkoliban, tökmagban, mandulában, zabpehelyben, kesudióban például.

40 mg a napi egészséges mennyiség. A C – vitaminnal ellentétben a cinket túl tudjuk adagolni, ezért, ha szedünk valamilyen vitaminkészítményt és mellette sokat fogyasztunk ezekből az ételekből körültekintően tegyük.

A B12 vitaminnak szerepe van a sejtosztódásban, a vérképzésben és az idegrendszer zavartalan működésében.

Mikroorganizmusok állítják elő, vízben oldódó vitamin, amely nélkülözhetetlen az emberi szervezet számára.

Vagyis, mivel mikroorganizmusok és baktériumok állítják elő, az állatok szervezetében azért találjuk meg, mert a réten a fűvel együtt összelegelnek egy kis koszt is. Ezért van, hogy a mai eliparosodott állattartásban már az állati eredetű ételek sem tartalmaznak megfelelő mennyiségű B12 vitamint. Ha a vérkép indokolja, a vegyes táplálkozású embereknek sem árthat egy kis hozzápótlás.

Miben található meg? Az erjesztett ételekben magas a koncentrációja. Úgy, mint savanyú uborka, káposzta, tempe vagy a miso. De ott a sörélesztőpehely és az alga is. Találhatunk a boltok polcain B12 vitaminnal dúsított növényi tejeket, margarinokat is.

A vas a vörösvérsejtekben található festékanyag, a hemoglobin alapvető eleme. Segíti az oxigén szállítását a test minden részébe, elengedhetetlen az élethez. Ha a vasbevitel alacsony, a vörösvérsejtekben lévő hemoglobin mennyisége csökken, ami vashiányos vérszegénységhez vezethet. A tünetek közé tartozik a fáradékonyság, a gyengeség, a szédülés, a hidegérzet és a figyelemösszpontosítás zavara.

Ha étrend-kiegészítőben túladagoljuk, vagy nem a megfelelőt szedjük, felléphet hányás, hányinger vagy székrekedés is. De milyen csodálatos a természet. Azért a napi étkezés során elég nehéz túlennünk magunkat bármiből is, ami természetes növényi élelmiszer. Magas vastartalmú növények pedig a mélyzöld zöldségek, például a kelkáposzta, brokkoli, vagy a hüvelyesek, borsó, bab, lencse, szójabab. Magas a vastartalom az aszalványokban mint, mazsola, szilva, barack, füge. Találunk még a barna rizsben, a tökmagban, a szezámmagban és amit igazán megnyugtatónak tartok az az étcsokoládé vastartalma.

[sc name = “kiemeles1o”]Tudtad, hogy a szervezetben a megfelelő D – vitaminszint több, különféle betegség megelőzésében és kezelésében is fontos szerepet tölt be.[sc name = “kiemeles1z”]

A D – vitamin a vér kalciumszintjének szabályozása révén hatással van a csontok egészséges fejlődésére, működésére, és hiánya, illetve alacsony szintje esetén gyerekeknél angolkór, felnőtteknél pedig csontlágyulás alakulhat ki.
Mivel a szervezetünk számára szükséges D – vitamin jelentős része a bőrünkben szintetizálódik napsugárzás hatására, télen a fényhiány következtében csökken a szintje.

A téli depresszió tüneteinek (lehangoltság, kedvetlenség, ingerlékenység) jelentkezése összefüggésben áll a vitaminhiánnyal. A D – vitamin segít megelőzni a cukorbetegséget, a szív- és érrendszeri betegségeket, a Parkinson kórt és erősíti az immunrendszert.

A D – vitamin hormonszerű hatással van a szervezetre, és többek között a petesejtek fejlődésében és érési folyamataiban is szerepet játszik. Tanulmányok bizonyították, hogy minden második PCOS beteg szervezetében jelentős a D – vitamin-hiány, különösen azoknál, akiknél hasi elhízás figyelhető meg.

Amikor vérvételen jártam, azt a tanácsot kaptam, hogy még a messze napfényesebb kis hazánkban is sok ember vérében elégtelen, vagy csak elégséges a D – vitaminszint, nem kell hozzá Angliába költöznie az embernek, ezért érdemes pótolni.

Ezzel az írással igyekeztem a főbb kérdésekre, egy nem túl részletes, de annál lényegretörőbb információkat összegyűjteni.

 Természetesen mindegyikről sokkal-sokkal részletesebben lehetne írni, és ezt előttem már sokan meg is tették. Viszont nem csak ezekre a vitaminokra van szükségünk sem vegánként, sem mindenevőként. Aki részletesebben nyomon akarja követni miből, mennyit visz be a szervezetébe makró szinten, azoknak ajánlom az erre kifejlesztett appokat. Az első félévben én is lelkesen vezettem, csak a magam megnyugtatására. A lényeg, hogy minél több élő ételt együnk és lehetőség szerint jó forrásból.

Advertisement

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here