A táplálkozástudomány útján, a szénhidrátmentes diéta buktatói

Az emberiség örök dilemmája, fogyni, de hogyan és hízni, de hogyan…Kevesen mondhatják el magukról, legyen férfi vagy nő, hogy még sohasem fogyó vagy épp hízókúráztak, mert köztudott, a kilóktól megszabadulni egyszerűbb mutatvány, mint tudatosan súlyt szedni magunkra, hogy az még formás is legyen…a testépítésről már nem is beszélve, ami egy másik fejezet. A szénhidrátmentes diéta kérdésköréről osztja meg most a személyes tapasztalatait táplálkozási szakértőnk. Szerzőnk, Glória írása.

1
902
A táplálkozás tudomány útján, a szénhidrátmentes diéta buktatói

[su_dropcap]M [/su_dropcap]int harmadéves táplálkozástudományi hallgató szeretnék a cikkeimmel eloszlatni pár homályt, a diétákkal/táplálkozással kapcsolatban. Viszont ahhoz, hogy ezt elkezdjem, szerettem volna írni arról, hogyan jutottam el odáig, hogy táplálkozás tudományt tanuljak. A saját történetemmel az egyik nagy témát, a szénhidrátmentes diétát ,remélem sikerül is letisztáznom.

Sajnos, mint sokan másoknak a különböző diétákat, nekem is a saját bőrömön kellett megtapasztalnom. Mi, nők sok mindent kipróbálunk a karcsú alak érdekeben, lehet ez szénhidrátmentes (avagy keto diéta), káposztaleves, 90 napos, vagy akár májtisztító diéta. Ezek közül az első és az utolsó, ami a legjobban bosszant, de a “májtisztító” diétákról később. Az én diéta történetem 15 évesen kezdődött, mikor átmentem a nagy női változásokon. A mágikus időszak, amikor akármit ehettem, véget ért bizony. Úgy, 5 kg felszedése után bizony elkezdtem pánikolni. Tegye fel a kezét, aki már hallotta, amit nekem tanácsoltak az “okosok” (édesanyám)! Hagyjam el a szénhidrátokat… Persze, ő csak jót akart, régen “tudjuk kinek” (nem Voldemortnak de majdnem :)) köszönhetően mindenki csak ezt a diétás módszert ismerte Magyarországon. Nos, én szófogadó leánygyermekként el is kezdtem. Hogy mit ettem? Virslit, húst, tojást, sajtot, zöldségeket és persze féltem mindentől (még a gyümölcsöktől is), hogy “ne adj’ isten” szénhidrát legyen benne és kiessek a napi 20 gramm szénhidrátomból. Mert akkor már bizony nem fogok fogyni. Hiába kentem-vágtam már a szénhidrát tartalmát, szinte minden élelmiszernek így is, alig-alig fogytam, max. 1 kg-ot egy hónapban, de hát nem ismertem más utat. Később, mint megtudtam, egy jól kiszámolt diétával 4 kg-ot is le tudok adni egy hónapban.

A táplálkozás tudomány útján, a szénhidrátmentes diéta buktatóiMa már 26 éves fejjel majdnem egy táplálkozástudományi diplomával a kezemben, átkozom a rendszert, hogy nem volt felvilágosítás arról, hogy mi is a helyes táplálkozás, hiszen ez az étkezési forma sok szenvedést okozott nekem.  Egy ideig el lehetett vele szépen lenni, elmúlt az állandó éhségérzet és azért fogyni is fogytam lassacskán, viszont hosszútávon nehéz volt tartani. A szervezetem ordított, hogy adj egy kis szénhidrátot (ami egyébként a szervezet elsődleges energia forrása). Ezért sokszor megtörtem a diétát és ettem valamit szénhidráttal, amit ugye sokan tudjuk mit jelent…kezdheted előröl az egészet, nincs csalás, ugyanis ketozisba esni rendesen jó pár nap megint csak! Majd rá fél évre jöttek a problémák.

 Állandó gyomorproblémák, állandó betegeskedés és lábgörcsök. A dokik persze egyből valami komolyra gondoltak, pajzsmirigy vagy kitudja már mikre tippeltek. Senki se jött rá semmire, úgyhogy bélgyulladásig fajult a dolog. Mint később rájöttem (magamtól) több szénhidrátot kellett volna enni. Igen, bizony ilyen pofonegyszerű lett volna az egész, de még a háziorvosoknak se tanítottak semmit a táplálkozásról, így ők sem gondoltak rá, hogy csak ennyi az egész. Ez segített a problémákon, de persze így azután már végképp nem tudtam mit egyek, mert még mindig azt hittem, hogy a szénhidráttól hízok. Ráadásul kiderül, hogy kialakult nálam a tojás és tejérzékenység is. Remek…, sőt még a hókuszpókusz biorezonancia specialista azt is mondta, hogy a gluténra is érzékeny vagyok (amúgy nem).

Ezek után fel volt adva a lecke, ne egyek sok szénhidrátot, mert akkor hízok, de se tojást, se tejet se glutént nem nagyon ehetek. Mi marad? Ja és persze a szóját is kerüljem el, mert az is ártalmas. Tulajdonképpen beleestem a táplálkozás vermébe. Na ekkor jött el a pillanat, hogy azt mondtam elmegyek egy táplálkozás szakértőhöz. Rákerestem a neten, hogy Londonban hol találok egyet és mennyi az annyi, és ekkor jött a felismerés. Miért nem tanulod meg magad? EZ AZ. Amúgy is tanulni akartam valamit egyetemi szinten, de sose volt meg az EZ AZ érzés, és most itt volt végre. Tudtam, hogy tényleg ez az, amit tanulnom kell, mert egy hétig amíg megszereztem minden papírt az egyetemhez, csak ez az egy dolog létezett, és aludni is alig bírtam az izgalomtól.

A táplálkozás tudomány útján, a szénhidrátmentes diéta buktatóiMa mar végző diák vagyok, végre lefogytam, tartom a súlyom és sose voltam ilyen egészséges, mint korábban. De a legfontosabb, hogy átlátok a táplálkozás útvesztőjén. Amíg régen nem értettem, hogy miért mondhatják azt a szakértők, hogy mindent együnk, csak mértekkel, ma már én is ezt javaslom.

[sc name=”kiemeles1o”]Az egyoldalú diétáknak általában csak a kezdetekben van eredménye, a szénhidrátmentes diétánál ez nem is igazi fogyás, csak a glikogén raktárak örülnek ki. Ráadásul hosszú távon hiánytünetekhez, illetve falásrohamokhoz vezethetnek.[sc name=”kiemeles1z”]

Akik esetleg letudnak adni egy jelentősebb súlyt, ezzel a módszerrel, azok nagyját vissza is szedik később, mikor már ennének szénhidrátot. Arról ne is beszéljek, hogy a ketogén diéta alatt általában az emberek túl sok fehérjét és zsírt visznek be, ami megterheli a szervezetet. A reklámokkal ellentétben nincs szükségünk túl sok fehérjére, a túl sok csak megterheli a testünket, mert a benne lévő nitrogén mérgező a szervezetünknek, és ki kell üríteni vizelet formájában. Egy ilyen diéta a bélflóránkat is teljesen átformálja és megváltoztatja az emésztésünket. Ma már sok emberrel beszéltem, akik régen keto diétát követtek és bizony a legtöbben szinten beszámoltak a mellékhatásokról. Nálam az is lehet, hogy pont az egyoldalú diéta okozta a tej és tojásérzékenységemet.

[sc name=”kiemeles1o”]Rengeteg ember azt hiszi, hogy a szénhidrát hizlal.[sc name=”kiemeles1z”] Nem, a szénhidrát magában nem hizlal, a mennyiség, amit egy nap megeszünk már hizlalhat. Illetve egy napi étrend elég összetett, számít a bevitt szénhidrát, zsír és fehérje is. Arról, hogy sokan ezt nem tudják nem tehet senki, csak a rendszer, hogy nem tanulunk erről az iskolában és persze a sok sületlenség, amit felraknak az internetre A másik kedvencem azok a bizonyos “szakemberek”, akik elvégeztek egy gyorstalpaló táplálkozási kurzust (vagy ennyit se) és táplálkozási tanácsokat osztogatnak.

A táplálkozás tudomány útján, a szénhidrátmentes diéta buktatóiHa valaki táplálkozási szakemberhez fordul, könyörgöm, kérdezze meg milyen iskolát végzett, fontos, hogy az illető átlássa a témát mind biológiailag, mind biokémiailag milyen folyamatok mennek végbe az emberi szervezetben. Ha mégis egyoldalú diétát javasol, nem igazi szakember.

 Remélem a jövőben a cikkeimmel tudok abban segíteni, hogy eloszlassam a rengeteg homályt és más ne essen azokba a hibákba, amibe én, vagy mint sokan mások. A jövőben lesz szó a különböző hóbort-diétákról, gluténről, paleoról, 160 grammos diétáról, illetve táplálkozási kiegészítőkről. Ha szeretnéd, hogy más témát is letisztázzak, kérlek jelezd a szerkesztőség email címén (editor@ 1000wordsmagazine.com) … és remélem a jövőben sikerül megválaszolni a sokakban felmerülő kérdéseket.

Advertisement

1 hozzászólás

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here