30. Budapest – Baja Regatta 2018 – A megszállott evezősök versenye

Immár három évtizede, hogy minden évben megrendezésre kerül ez a rendkívül nehéz és hosszú verseny. Az evezés megszállottjai ismét vízre szálltak, ahol az elszántság, bátorság, kitartás a legfőbb társuk egész útjuk során. Az idei volt a 30. Budapest - Baja Regatta nyílt vízi evezős verseny, amely már az evezősök Ultramaratonjának számít. A táv nem kevesebb, mint 165 km, amit pár négyzetcentiméteren ülve, a lapátot vagy evezőt markolva a hullámok, napsütés, szél és néha eső által nehezítve tesznek meg a versenyzők. Szerzőnk, Flórián Gabriella cikkét olvashatják.

1
2615
30. Budapest - Baja Regatta 2018 - A megszállott evezősök versenye
  • [su_dropcap]M[/su_dropcap]egmagyarázhatatlan, de aki egyszer leevezi a távot minden gyötrelem és kín ellenére, ismét nevez és rajthoz áll. Többször csodálattal néztem a résztvevőket, és szurkoltam végig sok-sok versenyt az utolsó métereiket megtéve egészen a célvonalig. Az evezősök hol megtáltosodva, hol teljesen kifáradva lapátolták a vizet, de mindig úszhattak a szurkolók elismerésében, és csodálatában egészen a város szívében lévő célig.

[sc name=”kiemeles1o”]Máig hajtott kíváncsiságom, hogyan is született meg ez a versenyszám, és hogyan maradt fent 30 éven át. [sc name=”kiemeles1z”]

Volt egyszer egy evezős csapat, akik mertek nagyot álmodni, és klubot hoztak létre az evezés szerelmeseinek „Universitás” néven. A klubtagok kifejezetten az evezés öröméért, a sportág iránti tiszteletéért és a barátságok ápolásáért jártak össze. A nyolcvanas évek végére a klubot alapító tagok az országban szétszóródtak, ám rövid időn belül néhányan közülük keresni kezdték, miként folytathatják az elkezdett klub életet.1988-ban az Universitas egykori elnöke meghívást kapott a bajai evezős szakosztályvezetőjétől, így Bajára látogatott. Az evezős sportág Budapesten és Baján is nagy népszerűségnek örvendett, így hamar kirajzolódott egy hosszú távú evezősverseny gondolata. Fekete Károly, Mecséri Géza, Bartos Nándor, Mihály Tibor, Kelemen István voltak az alapító tagok. Fekete Károly és Mecséri Géza együtt evezett le 1989-ben Budapestről Bajára, hogy lemérjék mennyire reális a táv megtétele, mely akkor 172 km-t jelentett.

A tavaszi próbaevezésben a 172 km teljesíthetőnek bizonyult, és az ötletgazdák neki is láttak megszervezni az első versenyt, melyre 1989 augusztusában került sor. Ettől kezdve minden évben megrendezésre került a Budapest-Baja Regatta, amely egyre népszerűbb lett a külföldiek körében is. Azóta egyébként csak 2 alkalommal maradt el a futam a magas vízállás miatt (1991 és 1997-ben), és ez a verseny a leghosszabb folyóvízi evezősverseny egész Európában.

30. Budapest - Baja Regatta 2018 - A megszállott evezősök versenye
30. Budapest – Baja Regatta 2018 – A megszállott evezősök versenye

Ki gondolná, hogy évről – évre vannak olyan fanatikus vízimádók, akik vállalják a 10-14 órás fogságot egy hajóban, kenuban, szkiffben (egyszemélyes, guruló ülésű, egy pár evezős, hosszú, könnyű versenycsónak) vagy sárkányhajóban. Eközben végig kemény csapásszám mellett irányítják a hajójukat a hullámok közt, sajgó végtagokkal és hólyagos tenyérrel 165km-en keresztül.

A regatta technikailag kettő részre osztható: első nap a Budapest – Baja Nemzetközi Hosszútávú Evezősverseny került megrendezésre, mely reggel 5:00-kor rajtolt a Margit–szigetről, és este 9:00-ig tart 172 km-en át, majd Bajánál, a Duna holtágán, a Sugovicán ért véget. Kalocsán volt lehetőség pihenőre, ahol ital és szendvics állt az evezősök rendelkezésére. Az emberfeletti vállalkozás során, idén egy kísérőhajó vigyázott a versenyzőkre, és orvos gondoskodott azokról, akiknek erre szükségük volt. A szabály szerint, akit ez a hajó utolér, annak fel kell adnia a versenyt és fel kell szállnia a hajóra.

A második napon pedig egy 500 méteres sprintverseny kerül megrendezésre a Sugovicán, ami egyben szabadstrand is. Az evezősöket mindig nagy szeretettel és szurkolással buzdítják a strandolók az utolsó párszáz méteren, akik sokszor a leírhatatlan teljesítmény végén még erőre kapva húzzák az evezőt egészen a célvonalig.

[sc name=”kiemeles1o”]Ma már a versenytáv 165 km, amely Budapesten a Duna 1642-es folyamkilométerétől a Lágymányosi öbölből rajtol.[sc name=”kiemeles1z”] A cél pedig Baján, az 1479-es folyamkilométernél, a Türr István emlékműnél, a Sugovicára befordulva, azon 1,5 km-t evezve ér véget.

30. Budapest - Baja Regatta 2018 - A megszállott evezősök versenye
30. Budapest – Baja Regatta 2018 – A megszállott evezősök versenye

[sc name=”kiemeles1o”]Győztes itt mindenki, akinek a hajója átsiklik a célvonalon, időeredménytől függetlenül mindenki nyakába emlékérem kerül. [sc name=”kiemeles1z”]Értékelve azt, hogy leküzdöttek minden kihívást, és főleg azt, hogy erejüket a kitartásuk táplálta. Felülkerekedtek a magányon és az elgémberedett végtagok fájdalmán is.

A legnagyobb hősök azok, akik egyedül vágnak neki ennek az embert próbáló távnak. Minden erejüket jól beosztva kell helyt állniuk magányosan a célig. Senki sincs, aki húzná helyettük azt az evezőt, amikor már azt érzik elfogyott az erő, itt most kész, vége, nincs tovább! 

Bartos Nándor, a Bajai Spartacus SC vezető edzője a kezdetektől, azaz harminc éve főszervezője a versenynek, aki maga is leevezte a távot. Idén is nagy számban (155 fő, 45 egységben) álltak rajthoz péntek reggel a versenyzők. Bartos Nándor sok teendője mellett maga főzi a bajai halászlét a versenyzők részére. A verseny záró eseménye, a fieszta pedig reggelig tart a visszatérő résztvevőkkel.

30. Budapest - Baja Regatta 2018 - A megszállott evezősök versenye
30. Budapest – Baja Regatta 2018 – A megszállott evezősök versenye

Rekordok a verseny történelméből:

– Pap Kornélia, aki négyszeres Európa-bajnok evezős, 2002-ben 72 évesen evezte végig ezt a 165 km–es távot négypárevezésben, Csontos Csenge, Sashegyi Orsolya, Leviczki Réka társaságában 12 óra 15 perc alatt, a 35. helyen végezve

– Alliquander Anna 10-szer tudott győzni ezen a távon, (rekordja egypárevezésben 11 óra 26 perc 2005-ben) ebből 6-szor nyert egypárevezésben

– Vanczák Gergely 16-szor győzött már kétpár- és négypárevezőssel is, idén újra a dobogó legfelső fokára léphetett kétpár evezésben

– Mecséri Géza veterán világbajnok – aki anno az első próbaevezést is megtette, 14. alkalommal evezte le a távot szkiffben – idén is indult férfi 4x+ kategóriában, végül 3. helyen végzett.

– Csányi István minden eddigi megrendezett versenyen elindult, az idén két társával kielben 4. helyen végeztek.

– Danubius négypárevezős rekord ideje 8 óra 52 perc ( Alliquander Anna, Orbán Gergely, Teszár Balázs, Vanczák Gergely) 

– Az idei női kormányos négypár győztesének, a Külker EK csapatának átlagéletkora 60 felett van, Baracs Éva, Lajkó Lászlóné, Siska Éva, Nyíri Klára, Varga Mária, Somos Éva 

30. Budapest - Baja Regatta 2018 - A megszállott evezősök versenye
30. Budapest – Baja Regatta 2018 – A megszállott evezősök versenye

[sc name=”kiemeles1o”]Az idei versenyt két tényező is nehezítette: a nagyon alacsony vízállás, ami miatt a Duna folyási sebessége lassult, valamint a napok óta tartó hőség. [sc name=”kiemeles1z”]Emiatt még megterhelőbb volt minden résztvevő számára a táv megtétele.

Ebben az évben 155 fő nevezett, köztük Franciaország és Ausztria is képviseltette magát.

A kategóriánkénti győztesek névsora:

Férfi 1x: Robert Strouhal RCW – 12 óra 42 perc

Női 1x: Döbröntey Réka Baja – 13 óra 46 perc

Férfi 2x : Réti Kornél, Vanczák Gergely DNHE – 12 óra 14 perc

Női 2x: Bagi-Nagy Katalin, Horváth Eszter BEE – 14 óra 23 perc

Mix 2x: Nagyné Péterfy Erika, Lipovits Zoltán BEE- 12 óra 39 perc

Férfi 4x+: Mihály Gergő, Bende Orsolya, Szalontay Zsolt, Sefhr Miklós, Mihály Tibor KEK – 12 óra 34 perc

Női 4x+: Baracs Éva, Lajkó Lászlóné, Siska Éva, Nyíri Klára, Varga Mária, Somos Éva  Baja – 14 óra 25 perc

Mix 4x+: Sztankó Zsuzsanna, Péczöli Nikolett, Speier Anna, Simon Angéla, Nagy Norbert – 14 óra 20 perc

Férfi kiel: Dr. Varga József, Bagi Péter, Urbán Csongor Ganz – 11 óra 40 perc

Női kiel: Hatos Anna, Rajki Erika, Fekete Beatrix BEE – 14 óra 15 perc

Kajak 1: Dr. Szalka János PSE – 13 óra 27 perc

Férfi kenu 2x: Kakas Tamás, Pobori Krisztián 13 óra 50 perc

Mix kenu 2x: Aipli Sándor, Aipliné Tóth Ilona Kiskunlacháza DSE – 14 óra 45 perc

Sárkány: Vinek Gábor, Bélteki Árpád, Varga Márta, Világos Gábor, Szitás Attila, Krúzs Gabriella, Szalontay Ibolya, Szüts Sándor, Mester Zoltán, Török Zoltán, Wichmann Barnabás, Ács László, Forgács Béla, Göbel Andrea, Boncsér Csaba, Jadwiga Szein  Lapátolók – 13 óra57 perc

30. Budapest - Baja Regatta 2018 - A megszállott evezősök versenye
30. Budapest – Baja Regatta 2018 – A megszállott evezősök versenye

Közhelyek a pokolból – gondolatok a versenyről

[sc name=”kiemeles1o”]“A régen várt pokol. Mert kérem ilyen is van. Az evezős társadalom egyik legnagyobb, ettől megmagyarázhatatlan ünnepe.[sc name=”kiemeles1z”] Hiszen a sok száz résztvevő maga sem érti, mi a szép tűző napon, bő 10 – 12 órán át húzni a lapátot, mi a boldogító a remegő, gémberedett tagokban, a véresre koptatott tenyerekben, hólyagos, égett vállakban, 174 kilométer(!) kilátástalanságában, végtelen egyhangúságában. A válaszok közhelyek: kihívás, bizonyítás és a többi… Ezekre senki nem kíváncsi.
De péntek hajnalban ott lesznek a Margitsziget felső végében sok százan, vagány seniorok, veteránok, egyetemisták, meg ki tudja, ki mindenki, hogy Bajáig fussanak a hajók, míg fel nem tűnik az alkonyatban Türr István emlékműve a Sugovica torkolatában, hogy aztán félholtan lehessen a fűre rogyni, halászlét enni, bulizni… együtt lenni. Szóval jó nekik!” (www.zoldpont.eu)

30. Budapest - Baja Regatta 2018 - A megszállott evezősök versenye
30. Budapest – Baja Regatta 2018 – A megszállott evezősök versenye

[sc name=”kiemeles1o”]Igazán példaértékű, hogy ez a rendezvény ennyi éven át töretlen sikert tudhat magáénak, és ilyen hosszú múltra tekint vissza.[sc name=”kiemeles1z”] Kívánom, hogy még nagyon sokáig hasonló töretlen sikernek lehessünk tanúi, a résztvevőknek pedig kitartást és élményekben gazdag versenyzést kívánok a jövőben is.

A fantasztikus pillanatképekért köszönet Pulai Zsókának.

 

Forrás: http://www.zoldpont.eu/bulletin/Bulletin070801.html

http://bpbajaregatta.com

 

Advertisement

1 hozzászólás

  1. Milyen jó olvasni arról, hogy ennyi kitartó sportszerető életben tart ilyen hosszan egy versenyt! Gratulálok minden szervezőnek és minden indulónak is!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here